De meningen over decanen zijn verdeeld. Decanen vinden zelf dat ze de specialisten zijn op het gebied van studiekeuze en de rest van de wereld vindt van niet.
Het is een beetje bot gesteld, maar dit is wat er zo ongeveer blijkt uit het Nationaal Studiekeuze Onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect onder mentoren, decanen en bijna 5.000 scholieren, studenten en hun ouders.Ik kan het op basis van dat onderzoek niet mooier maken: scholieren zien de decaan doorgaans niet staan.
Dat is verwonderlijk, want hetzelfde onderzoek maakt duidelijk dat scholieren zowat schreeuwen om hulp. Zo lees ik dat er een wildgroei aan studies is en dat bij veel studies en beroepen de scholieren zich amper een beeld kunnen vormen. Bij ‘Recht’ is nog wel wat te fantaseren over dure advocatenkantoren en statige rechters, maar wat moet je je als scholier voorstellen bij ‘Toegepaste Biologie’?
En dan is er nog de angst om verkeerd te kiezen. Middelbare scholieren zijn volgens de onderzoekers bang dat ze bij een verkeerde keuze niet meer terug kunnen. Een oplossing, bedacht door ouders: of vervolgopleidingen maar wat eerder in het jaar hun open dag kunnen houden. Dat zou, noteren de onderzoekers, het keuzeproces ten goede komen.
Welnee. Ter vergelijking: mensen gaan niet gezonder eten als er nog meer reclame op televisie komt voor hamburgers en repen chocolade. De open dagen zijn geen voorlichtingsbijeenkomsten, het zijn uitgebreide sterspots. Scholieren zouden zich zomaar kunnen laten verleiden iets te kiezen dat niet bij hen past. En daar zitten ze dan met borden vol hamburgers – terwijl ze toch echt meer had gehad aan een rauwkostsalade. ‘Maar ik heb mijn verkeerde keuze wel mooi tijdig gemaakt!’
Mijn advies aan de tobbende jongeren: zoek uit wat je leuk vindt en wat je kan. En als je daar alleen niet uitkomt, zoek iemand op die je kan helpen. Ga naar je decaan, want die vindt zich de specialist op het gebied van studiekeuze. En anders mag je altijd mij bellen.