Het valt soms niet mee om vader of moeder te zijn van een puber. Wat helpt: snappen hoe het brein van pubers in elkaar steekt. Hoe die ene hersenhelft, die zo nu en dan hunkert naar avontuur, even geen verbinding krijgt met de hersenhelft die gaat over veiligheid en binnen de lijntjes blijven. Vorige week mocht ik er over vertellen, tijdens een bijzonder druk bezochte avond in Den Bosch.

In de aula van het Sint Jans Lyceum in die stad hield ik een presentatie over het kiezen van vervolgopleidingen en profielen. Maar meer nog over hoe lastig het voor pubers is om keuzes te maken en hoe ouders hen daarbij kunnen helpen.

Het werd een boeiende avond, vooral ook dankzij de vele vragen en reacties van ouders. Dus als u ook van een ouderraad van een school bent en u zoekt de invulling voor een boeiende avond: ik kom graag langs. Want er is veel te vertellen over de omgang van ouders met puberende kinderen.

Zoals het andersom trouwens ook het geval is. Want veel pubers zoeken zo nu en dan naar de gebruiksaanwijzing voor hun ouders, merk in mijn dagelijkse praktijk.