Fier spreekt. Op zaterdag 4 oktober geeft Mirjam van Esch van Fier een presentatie in sociaal cultureel centrum ’t Spectrum in Schijndel. De zaal gaat om 10.30 uur open en het begint om 11.00 uur. De toegang is gratis, maar Mirjam wil wel vooraf weten wie er komt. Even een mailtje sturen dus.

Fier bestaat. Toen een week of wat geleden deze website de lucht in ging, was er dan eindelijk het eenmansbureau voor school-, studie- en beroepskeuze van Mirjam. Een bureau dat niet zomaar de zoveelste praktijk in een lange rij is. Fier gaat het anders doen. En daar gaat Mirjam op 4 oktober over vertellen.

Mirjam legt uit: “Fier gelooft in de jeugd. Fier gelooft in de talenten, vaardigheden, mogelijkheden en dromen van kinderen en jongeren. Fier vindt ze en poetst ze op. En dat is wat anders dan een klopje op de schouders geven en zeggen: ‘Je kunt het! Geloof in jezelf!’ Want met dat sociaal wenselijke positivisme heeft Fier het wel een beetje gehad. In plaats daarvan laat ik kinderen en jongeren ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Dat maakt ze fier en daar ben ik dan weer fier op.”
En dan is er nog de speciale aandacht voor wie het nodig heeft. Advies, zoals Fier dat geeft, is arbeidsintensief en dus duur. Te duur, voor te veel mensen. Daarom doet Fier regelmatig wat gratis.

“Op 4 oktober vertel ik er meer over”, vertelt Mirjam. “Dat wordt geen reclameverhaal over mijn bureau, maar een relaas over kinderen, puberbreinen en worstelende ouders en leerkrachten. En over scholen, studies en beroepen natuurlijk.”