Al anderhalf jaar vertel ik u in wekelijkse stukjes op deze website wat u als ouder allemaal kunt doen en laten om uw kinderen een goed de keuze te laten maken. En ik vertel de jongeren zelf wat ze kunnen doen.

Dat zijn een beetje onhandige stukjes. Want ik wek nogal eens de indruk dat u het altijd alleen af kan. Dat is vaak zo, maar niet altijd. Zo nu en dan is er even hulp nodig van iemand die er in heeft doorgeleerd. En ook nog eens een dijk van ervaring heeft opgedaan.

Zo nu en dan heeft u mij nodig. Vind ik.

Maar gelukkig vind ik dat niet alleen. Het heeft even geduurd, maar na ruim een jaar Bureau Fier voor studie- en beroepskeuze weten de eerste jongeren of mijn advies goed was. En druppelen de ongevraagde complimenten binnen. Die kan ik bescheiden voor mezelf houden, maar dat doe ik nou eens niet. Komen ze.

Een mailtje: “Hey Mirjam! Het is heel erg leuk op school. Ik ben er ontzettend van aan het genieten! Leuke mensen waar ik alles tegen kan zeggen! Dus het is echt top!”

Een app: “Ik ben er echt heel blij mee! En als er iets is, dan laat ik dat weten.”

En dan deze: “Ja het bevalt goed hoor! Wel even wennen, maar ik vind het wel leuk dus denk dat ik de goede keuze heb gemaakt!”

Nou, vooruit. Eentje nog dan: “Bedankt voor het mailtje en voor het gesprek toen. Het heeft mij goed gedaan. Uit het gesprek kwam de opleiding naar voren waar ik maandag mee start”.

Kijk. Daar doe ik het voor.