Mocht u op zoek zijn naar een coach op het gebied van school-, studie- of beroepskeuze: u moet niet bij mij zijn. Ik ben geen coach.

Coaches helpen u antwoorden in uzelf te vinden. Een coach vraagt u wat u leuk vindt en waar u goed in bent. Als u op die vragen antwoord heeft gegeven, dan vraagt de coach: ‘En welk beroep zou daar nou bij passen, bij die belangstelling, talenten en vaardigheden van je?’ Om vervolgens de vraag te stellen wat voor opleiding daarbij hoort. Heeft u geen idee, dan zegt de coach: ‘Waar zou je daar meer informatie over kunnen vinden?’

Ik heb niks tegen coaches. Sterker: als dit soort vragen u helpen de juiste antwoorden te vinden, dan zou ik zeker zo’n coach zoeken.

Ik ben geen coach. Ik ben adviseur. Het verschil zit hem in net ietsje minder vragen stellen en ietsje meer suggesties doen. Een adviseur is daartoe in staat omdat hij of zij kennis heeft op het gebied van beroepen, studies en scholen. Het aanbod van opleidingen is enorm – geen enkele scholier, student of ouder die een compleet beeld van dat aanbod heeft. Een goede adviseur wel. Die adviseur weet ook wat de studies inhouden en wat er nodig is om er een succes van te maken. En voor wie echt geen idee heeft wat te gaan doen, beschikt de adviseur over wetenschappelijk verantwoorde testen om antwoorden te vinden.

Ik ben adviseur. Net als een coach stel ik mijn cliënten wel eens de vraag ‘Wat vind je er zelf van?’ Maar daarna zeg ik ook graag: ‘Ik zal je vertellen wat ik er van vind’.