Yvonne van Sark en Huub Nelis van Youngworks lanceerden gisteren hun nieuwste boek: ‘Motivatie binnenstebuiten’.

En dat is goed nieuws. Want het lukt hen telkens weer grote thema’s rondom jongeren klip en klaar te verwoorden. Nee, het boek heb ik nog niet gelezen. Maar ik las in het Parool al een uitgebreid interview met hen.

‘Jongeren zijn niet moeilijk vooruit te branden, ze willen ándere dingen’ en ‘ Laten we ophouden met mopperen’.

Yvonne en Huub geven aan dat de ouders van deze generatie veel onzekerheid over de opvoeding voelen. Tot het twaalfste jaar zitten ouders er bij hun kinderen erg bovenop. En zijn ze enorm beschermend. Daarna stappen ze abrupt achteruit en ligt zowel voor de ouders als het onderwijs, de focus direct op autonomie van het kind. En dat is lastig voor jongeren. Zo ineens aan hun lot worden over gelaten. Ouders zouden echt meer kunnen en mogen adviseren. Niet als alwetende ouder, maar ter ondersteuning. En daar ben ik het helemaal mee eens. Tijdens de vele contacten met-, en lezingen voor ouders, is dàt vooral mijn boodschap: luister én ondersteun uw kind. U doet er echt toe voor hen.

En wat blijkt: jongeren zijn niet lui, maar selectief gemotiveerd. Ze vinden dat hun inzet lonend moet zijn. En die beloning ligt voor hen dan voornamelijk in de sociale sfeer. Dus niet ‘Dit is goed voor je toekomst’, maar ‘Wat zullen je vrienden onder de indruk zijn’.

Dus inderdaad, stop met mopperen over jongeren! En laten we ons verdiepen in hen en ook nu weer gebruik maken van de inzichten die Yvonne en Huub ons geven.