Neelie Kroes was een paar dagen geleden op televisie. Ze vertelde aan Eva Jinek dat het zo jammer is dat er nog steeds zo weinig meiden voor een opleiding in de techniek kiezen.

Dat ze meiden zei en niet meisjes of vrouwen, dat vind ik best opvallend. Toen kinderen in bepaalde kringen ineens kids werden, werden meisjes in diezelfde kringen meiden. Jongens heten ondertussen nog gewoon jongens en dat komt vast omdat jongens nog steeds jongens zijn.

Jongens ravotten als ze op de basisschool zitten, blijven wat vaker zitten dan meiden als ze op de middelbare school zitten – omdat het onderwijs nu eenmaal is ingericht op stilzittende meiden en niet op bewegelijke jongens – en jongens hebben in het algemeen meer met techniek dan met zorg. Dat is fijn voor de jongens, want ondanks een alsmaar groeiende behoefte aan zorg is daar geen droog brood meer te verdienen. We vinden zorg erg belangrijk, maar hebben er te weinig (belasting)geld voor over.

Nee, dan de techniek. Voor al die grote, tijd- en budget overschrijdende projecten zijn heel veel jongens nodig. Er is zelfs zo veel werk dat het bedrijfsleven het met al die jongens niet redt. Of de meiden maar mee willen doen.

Neelie Kroes kan drie keer per week bij Jinek aanschuiven, het gaat niet helpen. Ik schreef er in januari al over: de campagnes voor meer meiden in de techniek zorgen er in het beste geval voor dat die meiden kiezen voor opleidingen die wat van doen hebben met techniek maar niet echt heel erg technisch zijn. Ze laten elektrotechniek links liggen en kiezen bijvoorbeeld voor industriële vormgeving. Anders gezegd: ze kiezen juist voor die opleidingen waar relatief minder werk in is.

Het zal vast zijn omdat het stukje dat ik toen schreef maar zes likes kreeg, dat Neelie Kroes mijn betoog heeft gemist. Of u dit stukje dus maar wilt liken. Dank.