Laat een vleesliefhebber het menu bepalen en de kans dat er een vegetarisch gerecht op tafel komt is minimaal.
Staatssecretaris Sander Dekker wil vernieuwende ideeën voor het onderwijs. Of u die via Twitter maar wil delen met hem. Wel het trefwoord #onderwijs2032 gebruiken, anders gaan uw briljante adviezen aan hem voorbij. Zijn uitnodiging was niet aan dovemans oren gericht. Schrijvers pleitten voor liefde voor het boek, techneuten voor beter of meer techniekonderwijs en liefhebbers van mindfullness wilden graag wat met die vorm van meditatie op scholen.
Dat mindfullness is wel wat, vertelde een trainee van de provincie me afgelopen week. Maar wat ze nog belangrijker vond: dat ouders hun kinderen adviseren toch vooral te doen wat ze leuk vinden. En dat kinderen op scholen moeten ontdekken wat ze dan zo leuk vinden. Dat ze kunnen experimenteren en extra modules kunnen volgen om er achter te komen wat er bevalt. Zo had ze het zelf ook gedaan. De studie die ze volgde leek nou niet één, twee, drie te leiden tot een mooie loopbaan. Haar enthousiasme zorgde er voor dat ze nu tijdelijk gedetacheerd was bij een Brabantse gemeente. Daar leert ze oudere ambtenaren dat sociale media helemaal niet het medicijn tegen alle kwalen is. Hartstikke leuk werk is dat, vertelde ze.
Het gesprek spookte nog een tijd door mijn hoofd. En dan vooral wat ze vertelde over sociale media. Die ambtenaren op het gemeentehuis wilden bewoners van bepaalde wijken bestoken met berichten via Twitter, terwijl onderzoek had uitgewezen dat juist die wijken amper werden bevolkt door twitteraars. ‘Maar het is toch een trend?’, hadden de ambtenaren haar gevraagd.
Trends. Daar kunnen docenten ook wat van. Steeds vaker zie ik niet alleen docenten, maar ook directies van onderwijsinstellingen zich onderdompelen in de waan van de dag. Het leidt tot opleidingen met de houdbaarheid van verse melk. Mijn advies voor #onderwijs2023: vergeet even wat nu modern en hip is, bouw aan een visie voor de lange termijn en doe dat met mensen die van wanten weten. Met mannen en vrouwen die niks hebben met wat voor vak of branche dan ook, maar die willen en kunnen nadenken over de samenleving van 2023. Wat voor samenleving dat moet zijn. En wat voor onderwijs er nodig is om daar te komen.
Ik broed al dagenlang op een tweet. Een bericht dat het bovenstaande vat in 140 tekens. Een tweet waarin staat wat er nodig is om onze kinderen en de kinderen van onze kinderen een gelukkig leven te geven. Of beter: hoe we hen de vaardigheden leveren om zichzelf gelukkig te maken. En dat het begint met vragen wat ze willen en nodig hebben.
Ik ben er uit. In acht tekens.
#Gesprek