Op 16 juli houden veel aankomend studenten op met nerveus nagels bijten, duimen of gewoon wachten. Want de meeste faculteiten en academies laten dan weten of de aspirant-studenten welkom zijn of niet. En dat is bij nogal wat van die opleidingen een kwestie van ingeloot zijn of uitgeloot.

Het is triest, maar de nerveuze spanning maakt voor nogal wat jongeren rond 16 juli plaats voor teleurstelling. Droomde je er jaren van om verpleegkundige, fysiotherapeut, journalist of arts te worden en dan krijg je de mededeling dat je er naast greep. Dat de baas van de toelatingscommissie je naam op een briefje had geschreven, in een hoge hoed had gegooid en er een ander briefje uit had gehaald.

Weg droom.

Beste teleurgestelde jongeren: huil even uit, veeg daarna de tranen weg, haal diep adem en stel vast dat het uiteindelijk goedkomt. Niet omdat het alsnog lukt om verpleegkundige te worden – misschien ook wel trouwens, maar dat is niet wat ik wil betogen. Het komt goed omdat al die eigenschappen, vaardigheden en kennis die je tot een goed verpleegkundige maken ook passen bij tal van andere beroepen. Beroepen die je, als je er even over nadenkt, echt net zo boeiend gaat vinden als die eerste keuze.

Daar willen jullie nu nog niet aan denken, teleurgestelde jongeren. Hoeft ook niet. Eerst maar even uithuilen, tranen wegvegen en diep ademhalen. Dan dit tekstje nog eens lezen. En daarna mij even bellen. We komen er samen uit. Beloofd.