Het blijft verbazingwekkend en is tegelijkertijd zo logisch als wat: mensen met talenten beseffen vaak amper dat ze dat talent hebben. Wie bijvoorbeeld heel snel kan hoofdrekenen, heeft vaak niet in de gaten dat anderen de staartdelingen niet zonder zakjapanner of kladblaadje kunnen maken. Pas als je een talent vergelijkt met wat een ander op datzelfde gebied doet, valt het op.

Ik dacht tot voor kort dat ik daar zelf geen last van heb. Ik weet best dat ik een goed adviseur ben op het gebied van studiekeuze. Daar hoeft niemand me op te wijzen.

Dacht ik.

Tot ik ouders van een meisje, dat ik zou gaan begeleiden, vertelde hoe ik dingen aanpak. En ze mijn aanpak verbazingwekkend vonden. Ze herhaalden wat ik ze even daarvoor had verteld. Of ze het wel goed hadden begrepen. ‘Dus als we het goed begrijpen geef je advies, zorg je ervoor dat onze dochter dankzij uitgebreide gesprekken en testen heel weloverwogen kiest en ga je net zo lang door tot ze tevreden is en doe je dat allemaal tegen een vaste prijs?’

Ik knikte. ‘Ja, natuurlijk’, zei ik. ‘En als achteraf blijkt dat onze dochter vindt dat de uitkomst van het traject niet goed was, dan doe je het nog eens over? Zonder extra factuur en zo?’ Ik knikte weer. ‘U koopt geen uren bij me, u koopt een goed advies’, legde ik uit. Waarna ik vertelde dat ik toch wel erg verbaasd was over hun verbazingen. Waar zijn dan weer verbaasd – en zo verder.

Het gesprek liet me niet los. Ik sprak er met enkele andere klanten over. Ze bevestigden wat die ouders me hadden gezegd. Dat ik iets vanzelfsprekend vond dat niet vanzelfsprekend was. Dat ik garanties en financiële zekerheid gaf die elders maar zelden zijn te vinden.

En dus heb ik de teksten van deze website eens stevig onderhanden laten nemen. En presenteer ik elders op deze website ‘De vier van Fier’: de vier kenmerken van mijn bureau die verbazingwekkend schijnen te zijn.