Er komt een hoop kijken bij de organisatie van een festival. Ik mag me hoofdsponsor noemen van het 1Ander Festival in Schijndel en daardoor mag ik een heel klein beetje achter de schermen kijken. En word ik geconfronteerd met zaken waar ik tot voor kort geen idee van had. Zo kreeg ik de vraag voorgelegd wat voor tent ik wil op het festivalterrein. En wat voor stoelen er in die tent moeten komen.

Het zijn vragen die aan één sponsor worden gesteld over één tent. En zo zijn er nog heel veel tenten. En podia, artiesten, toiletten, bars met eten en drinken. En dan zijn er nog alle contracten met al die mensen en bedrijven die op de een of andere manier bemoeienis hebben bij het festival. En vergunningen. Vrijwilligers die gezocht, gevonden en begeleid moeten worden. En nog veel meer dingen.

Vorig jaar was ik vrijwilliger bij het festival en toen kreeg ik ook al wat mee van de enorme organisatie erachter. Ik verkocht muntjes aan bezoekers en de organisatie had voor die muntjes gezorgd, haalde het geld tijdig op, leverde een pinautomaat en de daarbij behorende instructie en bracht zo nu en dan een kopje koffie of glaasje fris.

Al dat werk rond ‘het 1Ander’ blijft voor de bezoekers verborgen en zo hoort het ook – die bezoekers willen genieten van muziek, drankjes, hapjes en van elkaar. Gepieker over al het zweet dat er aan het festival voorafgaat, maakt de dag eerder minder gezellig dan gezelliger.

Wat voor het festival geldt, gaat ook op voor al het andere werk dat dag in dag uit door mensen wordt verzet. Achter elk beroep gaat een hoop studie, werklust en vaardigheden schuil. Er is niemand die weet heeft van al die bijzonderheden van al die beroepen. Niemand.
Nou ja, niemand… Behalve de goede studie0 en beroepskeuzeadviseurs dan.

(Het 1Ander Festival wordt gehouden op 6 en 7 juni. Bureau Fier is zondag 7 juni present voor gratis advies. In een tent met stoelen die ik zelf mocht uitzoeken)