Wie een jaar of vier geleden een studie volgde op het gebied van zorg, verpleging of onderwijs heeft de banen voor het uitzoeken. De zorg is zelfs de banenmotor van ons land.

Wat hierboven staat is onzin. Maar dat ligt niet aan mij. Het ligt aan de Arbeidsmarktprognose die het UWV in 2012 publiceerde. Daarin stond dat er rond deze tijd veel werk zou zijn in zorg, verpleging, onderwijs en ICT. Het UWV kreeg gelijk wat de ICT betreft. Voor de rest sloegen de specialisten op het gebied van werk de plank behoorlijk mis.

En dan is er nu het rapport ‘Welke beroepen bieden kansen?’ Ook van het UWV. Ik ga u niet vermoeien met de inhoud van het 77 pagina’s tellende document. Ik vermoed dat er ook dit keer maar weinig terecht komt van de voorspellingen. Het UWV weet dat inmiddels zelf ook. Op zowat elke pagina zijn wel slagen om de arm te vinden. Die komen vrij vertaald neer op ‘Wij baseren ons ook maar op wat we ergens lazen’ en ‘Ja jeetje, best lastig hoor, dat voorspellen van de toekomst’.

Er zijn jongeren en ouders die bij de keuze voor een studie of beroep de kansen op werk belangrijk vinden. En daar hun keuze dus op afstemmen. Niet doen.

Wie nu het profiel Economie & Maatschappij kiest om daarna accountancy te gaan studeren, moet nog een jaar of zes wachten voor hij of zij de eerste sollicitatie de deur uit doet. Ik heb geen idee hoe het tegen die tijd staat met de werkgelegenheid op dat gebied. Die jongere ook niet. Die ouders evenmin. En het UWV al helemáál niet.

Kies voor wat je kan en leuk vindt. En als je daar niet uitkomt, bel mij. Het leidt tot een goede keuze. En dit is een voorspelling die wél uitkomt.